Immigration permissions

You must have immigration permission to stay in Ireland if you are a non-EU/EEA and non-Swiss citizen. You must also register with immigration if you wish to stay here for longer than 3 months. 

First of all, you should be clear: What do you want to do in Ireland?

Or, maybe your intention is to apply for asylum, so called International protection. Then you must report to an immigration officer at border control before you enter the country. Read about the Irish asylum system and who can apply

If you are given permission to remain in Ireland, an immigration officer will place a stamp in your passport. Each stamp has conditions.

If your application for permission to stay in Ireland is successful, an immigration officer will put a stamp in your passport. This usually happens during a visit to a registration office.

About stamps

There are several types of stamp with different names, e.g. Stamp 0, Stamp 1, etc. Each one indicates a type of permission, including the:

  • Activities you can - and cannot do - in Ireland
  • Timeframe you are allowed to stay

For example, permission to study a degree in Ireland (as well as other types of study) is indicated by Stamp 2 or 2A. Language school semester as well will give you the right to get stamp 2 or 2A

You must be familiar with your stamp and the conditions that apply to it because if you break these conditions, you may have to leave the country.

Later, the time you accumulate on certain stamps may be used to calculate your 'reckonable residence' (subject to conditions) if you apply for citizenship by naturalisation.

Η Σφραγίδα 0 υποδεικνύει την άδεια να παραμείνετε στην Ιρλανδία για μία προσωρινή περίοδο, υπό ορισμένες συνθήκες.

Σύνοψη των συνθηκών

Πρέπει υποχρεωτικά να είστε εξ ολοκλήρου οικονομικά ανεξάρτητοι.

Διαφορετικά, ο χορηγός σας στην Ιρλανδία πρέπει ο ίδιος να είναι εη ολοκλήρου οικονομικά ανεξάρτητος και ταυτόχρονα να είναι ικανός να στηρίζει πλήρως και εσάς.

Δεν μπορείτε να λαμβάνετε παροχές ή προνόμια από, ή να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες του δημοσίου, π.χ. νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.

Είναι υποχρεωτικό να είστε κάτοχος ιδιωτικής ιατρικής ασφάλισης.

Είναι υποχρεωτικό να μην εργαστείτε ή να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, εμπόριο ή επάγγελμα εκτός της προϋπόθεσης ότι έχετε υπό την κατοχή σας συγκεκριμένο γράμμα άδειας άσκησης επαγγέλματος από την Υπηρεσία Ιρλανδικής υπηκοότητας και ιθαγένειας (INIS).

Χρησιμοποιηθέντα παραδείγματα

Μπορεί να σας δωθεί ηΣφραγίδα 0εάν έχετε την άδεια να:

  • Συνταξιοδοτηθείτε ή να ζήσετε στην Ιρλανδία ως ένα ανεξαρτοποιημένο άτομο,
  • Είστε ακαδημαϊκός επισκέπτης σε ένα Ιρλανδικό Πανεπιστήμιο ή κολλέγιο,
  • Ζήσετε στην Ιρλανδία ως ένας ηλικιωμένος και εξαρτημένος συγγενής ενός πολίτη χώρας μη ενταγμένης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη ή στην Ελβετία,
  • Επεκτείνετε μία μικρής διάρκειας επίσκεψη στην Ιρλανδία, λόγω ιδιαίτερων ανθρωπιστικών συνθηκών,
  • Εργαστείτε στην Ιρλανδία για μία εταιρεία του εξωτερικού ώστε να φέρετε εις πέρας μία συγκεκριμένη ανάθεση σε σύντομο χρονικό περιθώριο,
  • Άλλο

Η Σφραγίδα 1 υποδεικνύει την άδεια εργασίας, άσκησης επαγγέλματος ή επιχείρησης στην Ιρλανδία, υπό ορισμένες συνθήκες. Η Σφραγίδα 1 είναι υπολογίσιμη ως χρόνος διαβίωσης στην αίτηση για απόκτηση υπηκοότητας από ιθαγένεια.

Σύνοψη των όρων

Απαγορεύεται να ξεκινήσετε να εργάζεστε εκτός εάν εσείς ή ο εργοδότης σας έχει αποκτήσει μία άδεια εργασίας για σας.

Εάν δεν έχετε άδεια εργασίας, είναι υποχρεωτικό να μην εργαστείτε ή να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, εμπόριο ή επάγγελμα εκτός της προϋπόθεσης ότι έχετε υπό την κατοχή σας συγκεκριμένο γράμμα άδειας άσκησης επαγγέλματος από την Υπηρεσία Ιρλανδικής υπηκοότητας και ιθαγένειας (INIS).

Εάν επιθυμείτε να μείνετε στην Ιρλανδία πέρα από την ημερομηνία λήξης της άδειας μετανάστευσης που σας δόθηκε, είναι υποχρεωτικό να κάνετε αίτηση για να ανανεώσετε την άδειά και την εγγραφή σας προτού λήξουν.

Χρησιμοποιηθέντα παραδείγματα

Μπορεί να σας δοθεί η Σφραγίδα 1 εάν έχετε την άδεια να:

Η Σφραγίδα 1Α υποδεικνύει την άδεια για πλήρους απασχόλησης λογιστική εκπαίδευση επί πληρωμή (υπό επονομασμένο οργανισμό, ελεγμένο από τις Ιρλανδικές Εποπτικές Αρχές Ελεγκτικής και Λογιστικής IAASA) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υπό ορισμένες συνθήκες. Η Σφραγίδα 1Α δεν θεωρείται υπολογίσιμη για την αίτηση απόκτησης υπηκοότητας από ιθαγένεια.

Σύνοψη των όρων

Απαγορεύεται να εργαστείτε ή να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, εμπόριο ή επάγγελμα εκτός της προϋπόθεσης ότι έχετε υπό την κατοχή σας συγκεκριμένο γράμμα άδειας άσκησης επαγγέλματος από την Υπηρεσία Ιρλανδικής υπηκοότητας, ιθαγένειας καιμετανάστευσης (INIS).

Εάν επιθυμείτε να μείνετε στην Ιρλανδία πέρα από την ημερομηνία λήξης της άδειας μετανάστευσης που σας δόθηκε, είναι υποχρεωτικό να κάνετε αίτηση για να ανανεώσετε την άδειά και την εγγραφή σας προτού λήξουν.

Χρησιμοποιηθέντα παραδείγματα

Μπορεί να σας δοθεί η Σφραγίδα 1Α έαν έχετε την άδεια να:

Η Σφραγίδα 1G υποδεικνύει ότι έχετε τελειώσει με τις σπουδές σας στην Ιρλανδία και έχετε την άδεια να ψάξετε για εργασία στη χώρα με το πρόγραμμα αποφοίτων τρίτου επιπέδου, υπό ορισμένες συνθήκες.

Σύνοψη των όρων

Μπορείτε να εργαστείτε για το μέγιστο χρονικό διάστημα των 40 εβδομαδιαίων ωρών.

Εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε και αφού λήξει η Σφραγίδα 1G, πρέπει να βρείτε εργασία που να χρειάζετε άδεια εργασίας κι έπειτα να ακολουθήσετε την συνήθη διαδικασία αίτησης.

Οι υπόλοιπες άδειες και όροι παραμένουν ίδιες και ίδιοι όσον αφορά την Σφραγίδα 2/2Α.

Χρησιμοποιηθέντα παραδείγματα

Μπορεί να σας δοθεί η Σφραγίδα 1G έαν έχετε την άδεια να:

Η Σφραγίδα 2 υποδεικνύει την άδεια να σπουδάσετε ένα μάθημα πλήρους απασχόλησης από την επίσημη ενδιάμεση λίστα από υποψήφια προγράμματα (ILEP)για ένα προσδιορισμένο χρονικό διάστημα, υπό καθορισμένες συνθήκες. Η Σφραγίδα 2 δεν θεωρείται υπολογίσιμη για την αίτηση απόκτησης υπηκοότητας από ιθαγένεια.

Σύνοψη των όρωνΔεν μπορείτε να λάβετε παροχές ή να χρησιμοποιήσετε δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. νοσοκομεία), εκτός εάν έχετε το προνόμιο από άλλες περιπτώσεις.

Μπορείτε να δουλέψετε σε μία απλή εργασία για το μέγιστο όριο των 20 εβδομαδιαίων ωρών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και 40 εβδομαδιαίων ωρών κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Απαγορεύεται να ασκήσετε οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα ή εμπόριο.

Εάν επιθυμείτε να μείνετε στην Ιρλανδία πέρα από την ημερομηνία λήξης της άδειας μετανάστευσης που σας δόθηκε, είναι υποχρεωτικό να κάνετε αίτηση για να ανανεώσετε την άδειά και την εγγραφή σας προτού λήξουν.

Χρησιμοποιηθέντα παραδείγματα

Μπορεί να σας δοθεί η Σφραγίδα 2 εάν έχετε την άδεια να σπουδάσετε τα ακόλουθα:

Η Σφραγίδα 2Α υποδεικνύει την άδεια για σπουδές πλήρους απασχόλησης στην Ιρλανδία για ένα μάθημα το οποίο δεν εντάσσεται στην επίσημη Ενδιάμεση Λίστα από ΥποψήφιαΠρογράμματα (ILEP), για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η Σφραγίδα 2Α δεν θεωρείται υπολογίσιμη για την αίτηση απόκτησης υπηκοότητας από ιθαγένεια.

Σύνοψη των όρων

Δεν μπορείτε να λάβετε παροχές ή να χρησιμοποιήσετε δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. νοσοκομεία), εκτός εάν έχετε το προνόμιο από άλλες περιπτώσεις.

Απαγορεύεται να εργαστείτε ή να ασκήσετε επιχειρηματική δραστηριότητα, εμπόριο ή επάγγελμα.

Εάν επιθυμείτε να μείνετε στην Ιρλανδία πέρα από την ημερομηνία λήξης της άδειας μετανάστευσης που σας δόθηκε, είναι υποχρεωτικό να κάνετε αίτηση για να ανανεώσετε την άδειά και την εγγραφή σας προτού λήξουν.

Χρησιμοποιηθέντα παραδείγματα

Μπορεί να σας δοθεί η Σφραγίδα 2Α στις ακόλουθες περιστάσεις:

  • Εξάμηνο σπουδών στο εξωτερικό (π.χ. σε Ιρλανδικό πανεπιστήμιο/κολλέγιο)
  • Σπουδές σε ιδιωτικό γυμνάσιο/λύκειο στην Ιρλανδία

Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά το ακόλουθο άρθρο:

Η Σφραγίδα 3 υποδεικνύει την άδεια να μείνετε στην Ιρλανδία για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, υπό καθορισμένες συνθήκες. Η Σφραγίδα 3 δεν θεωρείται υπολογίσιμη για την αίτηση απόκτησης υπηκοότητας από ιθαγένεια.

Σύνοψη των όρων

Δεν μπορείτε να εργαστείτε ή να ασκήσετε επιχειρηματική δραστηριότητα, εμπόριο ή επάγγελμα.

Εάν επιθυμείτε να μείνετε στην Ιρλανδία πέρα από την ημερομηνία λήξης της άδειας μετανάστευσης που σας δόθηκε, είναι υποχρεωτικό να κάνετε αίτηση για να ανανεώσετε την άδειά και την εγγραφή σας προτού λήξουν.

Χρησιμοποιηθέντα παραδείγματα

Μπορεί να σας δοθεί η Σφραγίδα 3 εάν έχετε την άδεια να:

Η Σφραγίδα 4 υποδεικνύει την άδεια να μείνετε στην Ιρλανδία για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, υπό καθορισμένες συνθήκες. Η Σφραγίδα 4 δεν θεωρείται υπολογίσιμη για την αίτηση απόκτησης υπηκοότητας από ιθαγένεια.

Σύνοψη των όρων

Μπορείτε να προσληφθείτε ως εργαζόμενος χωρίς να είναι αναγκαίο να έχετε στα χέρια σας Άδεια Εργασίας.

(Σημείωση: Δεν μπορείτε να προσληφθείτε στην γενική εργασιακή αγορά, εάν σας δόθηκε άδεια υπό τις συνθήκες των Επενδυτικών ή Επιχειρηματικών Προγραμμάτων.)

Μπορείτε να εργαστείτε σε ένα επάγγελμα, υπό καθορισμένες συνθήκες των σχετικών επαγγελματικών ή άλλων φορέων.

Μπορείτε να ιδρύσετε και να χειριστείτε μία επιχείρηση.

Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε κρατικά κονδύλια και υπηρεσίες, όπως είναι αποφασισμένο από τους τομείς και τις υπηρεσίες της κυβέρνησης.

Εάν επιθυμείτε να μείνετε στην Ιρλανδία πέρα από την ημερομηνία λήξης της άδειας μετανάστευσης που σας δόθηκε, είναι υποχρεωτικό να κάνετε αίτηση για να ανανεώσετε την άδειά και την εγγραφή σας προτού λήξουν.

Χρησιμοποιηθέντα παραδείγματα

Μπορεί να σας δοθεί η Σφραγίδα 4 εάν σας είχε δοθεί η άδεια να εργαστείτε στην Ιρλανδία:

Μπορεί να σας δοθεί η Σφραγίδα 4 εάν έχετε την άδεια:

Μπορεί, έπειτα από 5 χρόνια νόμιμης κατοίκησης στην Ιρλανδία, να αποφασίσετε να κάνετε αίτηση για απόκτηση υπηκοότητας από ιθαγένεια. Παρακαλούμε να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την κατάλληλη φόρμα (Από τις 8 Ιουνίου 2018 κι έπειτα η φόρμα έχει αλλάξει) Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω άρθρο στο blog μας:

Η Σφραγίδα 5 υποδεικνύει την άδεια να μείνετε στην Ιρλανδία χωρίς χρονικά όρια, υπό καθορισμένες συνθήκες. Η Σφραγίδα 5 είναι υπολογίσιμη στην αίτηση απόκτησης υπηκοότητας από ιθαγένεια.

Η Σφραγίδα θα είναι έγκυρη μέχρι και την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου σας.

Χρησιμοποιηθέντα παραδείγματα

Μπορεί να σας δοθεί η Σφραγίδα 5 εάν έχετε την άδεια να:

Η Σφραγίδα 6 υποδεικνύει ότι είστε κάτοικος Ιρλανδίας με διπλή υπηκοότητα.

Χρησιμοποιηθέντα παραδείγματα

Μπορεί να σας δοθεί η Σφραγίδα 6 στο μη-Ιρλανδικό διαβατήριό σας έαν έχετε αιτηθεί την άδεια να:

Μπορείτε να αιτηθείτε εσείς οι ίδιοι και να λάβετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω σφραγίδες, ή καλύτερα να ρωτήσετε έναν δικηγόρο για βοήθεια ώστε να προχωρήσετε με τα βήματα σωστά κι έπειτα η αίτησή σας θα είναι επιτυχημένη. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε να γράφετε χρονοβόρα γράμματα πολλών σελίδων ώστε να εξηγήσετε το γιατί δεν συμπληρώσατε την αίτηση σωστά και γιατί παραβιάσατε τους μεταναστευτικούς κανόνες, συνθήκες ή νόμους, με το φόβο ότι ίσως διωχθείτε από τη χώρα.

Εάν σκέφτεστε να αλλάξετε την μεταναστευτική σας κατάσταση, παρακαλώ διαβάστε πρώτα αυτό το άρθρο: